nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

Jury C. Buddingh’-prijs 2014

Rokus Hofstede, Patrick Peeters en Anne Vegter
This text is only available in Dutch
 

 
© Roger Cremers. Anne Vegter.

Poetry International Rotterdam heeft Rokus Hofstede, Patrick Peeters en Anne Vegter uitgenodigd zitting te nemen in de jury van de C. Buddingh’-prijs 2014 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. De drie juryleden lezen alle ingezonden poëziedebuten die verschenen zijn tussen 1 maart 2013 en 28 februari 2014. Begin april nomineren zij de vier sterkste debuten, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt op donderdag 12 juni tijdens het 45e Poetry International Festival Rotterdam.

Rokus Hofstede (1959) is een Nederlands vertaler van Franse literatuur. Hij ontving in 2005 de Elly Jafféprijs voor 'Ik ben geboren', een bundel losse teksten van Georges Perec. Hofstede vertaalde met Martin de Haan en Jan Pieter van der Sterre 'Contre Sainte-Beuve' van Marcel Proust en is de vaste vertaler van Pierre Michon. Hij werkt aan een vertaling van Baudelaires Fusées / 'Mon coeur mis à nu' / La Belgique.
 
Patrick Peeters (Hasselt, 1967) studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was redacteur van 'freespace Nieuwzuid. Discursieve machine voor cultuurkritiek en amusement' en schrijft geregeld over hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Hij is redacteur van Poëziekrant en nY-web. Met Erik Spinoy publiceerde hij 'Het vouwbeen van de lezer. Over literatuuropvattingen', met Dirk De Geest stelde hij een bloemlezing samen over de poëzie van Hugues C. Pernath in de reeks 'Dichters van nu' van het Poëziecentrum Gent en met Dirk Van Bastelaere en Erwin Jans stelde hij 'Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie 1945-2005' samen.
 
Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst en toneelschrijver en sinds Gedichtendag 2013 Dichter des Vaderlands. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek 'De dame en de neushoorn', waarvoor ze de Woutertje Pieterseprijs ontving. Voor haar bijdrage aan 'Struisvogels op de Coolsingel', een theatrale getuigenis van het bombardement op Rotterdam, ontving ze in 2005 de Taalunie Toneelschrijfprijs. In 1992 verscheen haar eerste dichtbundel 'Het veerde', gevolgd door 'Aandelen en obligaties' (2002) en 'Spamfighter' (2007), welke werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2011 verscheen 'Eiland berg gletsjer', dat eveneens werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond met de Awater Poëzieprijs. In 2004 won ze de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre. Vegter woont en werkt in Rotterdam.

Eerdere winnaars, genomineerden en jury's 

 
 
 

• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)