nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

21 Debuten voor C. Buddingh'-Prijs 2016

This text is only available in Dutch
 

 

Tijdens het Poetry International Festival Rotterdam wordt op 9 juni de jaarlijkse C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke prijs die in de wacht werd gesleept, waarmee tegelijk hun werk ook extra in de belangstelling kwam te staan. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Delphine Lecompte, Lieke Marsman en Ellen Deckwitz behoren tot de laureaten. Tot en met 29 februari a.s. kunnen debuutbundels worden ingestuurd. Vanaf dat moment buigt de jury, bestaande uit Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg, zich over de debuutgeneratie 2015/2016. De oogst bestaat dit jaar uit 21 bundels, eentje minder dan vorig jaar.

Joke van Leeuwen is auteur, dichter, tekenaar en performer, voor zowel volwassenen als kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald, en werd onder meer bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de AKO Literatuurprijs. In 1995 ontving ze de C. Buddingh'-prijs voor haar eerste dichtbundel. Van 2008 tot 2010 was ze stadsdichter van Antwerpen en momenteel is ze dichter der Nederlanden, waar ze vanuit haar Nederbelg-zijn wel raad mee denkt te weten. Onlangs verscheen een bloemlezing van haar poëzie als Rainbowpocket.

Arjan Peters is al ruim twintig jaar literatuurcriticus van de Volkskrant. Ook in de hoedanigheid van columnist en interviewer schrijft hij met grote regelmaat over poëzie. Met Atte Jongstra stelde hij de bloemlezing 'Dichten over dichten' (1994) samen, hij maakte een keuze uit de gedichten van E. du Perron ('Blijf tot uw laatste grom mijn vriend', 2001) en schreef de inleiding bij 'Sonnetten van de kleine waanzin' van Hans Andreus (tiende druk, 2007).

Nachoem M. Wijnberg publiceerde zestien dichtbundels - laatstverschenen 'Van groot belang' (Atlas Contact, 2015) - en vijf romans - laatstverschenen 'Alle collega's dood' (van Gennep, 2015).  Vertalingen van gedichten verschenen in vele talen, in tijdschriften, bloemlezingen en bundels – 'Advance Payment' (Anvil Poetry Press, 2013) in Engelse vertaling door David Colmer, 'Divan di Ghalib' (La Camera Verde, 2015) in Italiaanse vertaling door Pierluigi Lanfranchi, en begin volgend jaar 'Divan of Ghalib' (White Pine Press, 2016), opnieuw vertaald door David Colmer.

Inzendingen C. Buddingh'-Prijs 2016

Club Brancuzzi van Maarten Buser, Uitgeverij Koppernik
Daarom ben ik hier van Carline Dekker, Uitgeverij Prometheus
Tamelijk van Nikolaas Demoen, Poëziecentrum
Kanonnenvlees van Lotte Dodion, Atlas Contact
Een man begraaft een boom van Shari van Goethem, Uitgeverij Vrijdag
Zes van Mathijs Gomperts, Uitgeverij Van Oorschot
Wijk van Jonathan Griffioen, Uitgeverij Lebowski
Onder normale omstandigheden van Frank Keizer, Uitgeverij Polis
Gedachten over een mogelijk einde van Heidi Koren, Uitgeverij Voetnoot
34 van Çağlar Köseoğlu, Uitgeverij Stanza
Zijwaarts springen van Méland Langeveld, Uitgeverij aquaZZ
We zijn er nog allemaal van Peter Mangel Schots, Poëziecentrum
Nieuw Eiland van Sander Meij, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Trappen van Sebastiene Postma, Atlas Contact
Alle zeeën zijn geduldig van Ineke Riem, De Arbeiderspers
Kalfsvlies van Marieke Rijneveld, Atlas Contact
Ik dicht je bij me van Iris le Rütte, 99 Uitgevers
de grote middag van sadà/exposadà, Uitgeverij crU
Als je een meisje bent van Maartje Smits, Uitgeverij De Harmonie
[samen apart] van Sven Staelens, Uitgeverij Stanza
Vonken van zwart, en wit licht van Daan Taks, Uitgeverij Blikvorm
En als je dan van Nicole Teunissen, Uitgeverij Voetnoot

 
 
 

• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)