nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

Joris Goos wint dichtwedstrijd 'Schone Stad'

Winnende dichtregel op vuilniswagen onthuld
This text is only available in Dutch
 

 

Joris Goos is de dolblije winnaar van de prijsvraag 'Schone stad' van Stadsbeheer, Gemeente Rotterdam en Poetry International. Zojuist is op het Poetry International Festival zijn dichtregel onthuld op een gloednieuwe vuilniswagen van Stadsbeheer. Vanaf nu rijdt tussen alle regels van dichters van over de hele wereld die ooit hebben voorgedragen op het oudste poëziefestival van het land ook deze regel van Joris Goos door de Rotterdamse Straten:


weg is wat ik wilde zeggen
net nu ik je zie - Joris Goos


200 Inzendingen kreeg de jury ter beoordeling, in taal en qua strekking varierend van 'klassiek Rotterdams' tot hoofs. 'De uiteindelijke winnaar steekt er met kop en schouders bovenuit', volgens de eensgezinde juryleden die bestond uit stadsdichter Hester Knibbe, SPOKEN-dichter Derek Otte en Hermann Jaeger, directeur Stadsbeheer:

'Het is een speelse regel die tot nadenken stemt, blijft haken. Het woord 'weg' suggereert dat iets of iemand is zoekgeraakt, maar plots weer opduikt. Een plezierige verrassing. En tegelijkertijd doet de regel aan opruimen denken: je haalt iets tevoorschijn en denkt: weg ermee - of toch niet? Een zo opgewekte, gelaagde regel voegt iets moois toe aan het straatbeeld. (...)  Het is een regel die heel goed een bepaalde onbeholpenheid duidt, die iedereen wel kent. Deze vrolijke regel op een vuilniswagen, maakt dat je eigenlijk meteen je telefoon wil pakken om de regel vast te leggen. Al zal de vrachtwagen vaak al weg zijn, net als je de regel ziet,' aldus de jury.
 


 
 
 

• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)