nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

MÜLL & POESIE

'Het gedicht is een bericht' naar Frankfurt
This text is only available in Dutch
 

 

‘Het gedicht is een bericht’ gaat naar Frankfurt. Het samenwerkingsproject van Poetry International en Stadsbeheer Rotterdam (v/h reinigingsdienst Roteb) zorgt er sinds 1988 voor dat dichtregels van het Poetry International Festival de Rotterdammers vanaf de flanken van vuilnis- en veegwagens inspireren. Vanaf 19 oktober a.s. wordt 'Het gedicht is een bericht' onder de titel MÜLL & POESIE door de Duitse stad geadopteerd. Daarmee wordt Frankfurt na Rotterdam de tweede stad ter wereld die op deze manier poëzie met afval combineert en in de openbare ruimte brengt. Aanleiding is de Frankfurter Buchmesse waar Nederland en Vlaanderen eregast zijn. De transfer van de dichtregels komt mede tot stand door de inspanningen van het Nederlands Letterenfonds en Het Vlaams Fonds voor de Letteren, die het eregastlandschap vormgeven.

Direct in het ochtendprogramma op dag één van de Frankfurter Buchmesse, het grootste literaire evenement van Europa, draagt Bas Kwakman, directeur van Poetry International, het project over en zal Minister van OCenW Jet Bussemaker de eerste Frankfurter vuilniswagens met poëzie aan het publiek presenteren. In Frankfurt zal het project daarna structureel vorm krijgen door de samenwerking van vuilophaaldienst FES (Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH) met het Kulturambt Frankfurt am Main, organisator van de Lyriktage in Frankfurt.

Ter gelegenheid van de Buchmesse zullen de dichtregels van de Nederlandse en Vlaamse dichters Anneke Brassinga, K. Michel, Mustafa Stitou, Maud Vanhauwaert, Els Moors, Charlotte Van den Broeck, Paul Bogaert, Rodaan Al Galidi en Tsead Bruinja als eerste door Frankfurt rijden. Zij zullen worden geflankeerd door regels van de Duitse dichters Jan Wagner, Daniela Seel, Nora Gomringer, Michael Speier, Farhad Showgi en Oswald Egger. Tijdens de perspresentatie zullen P.C. Hooftprijswinnares Anneke Brassinga en de Duitse dichter Oswald Egger de volledige gedichten lezen bij  de regels op 'hun wagens'.

Sinds 1988 rijden in Rotterdam de vuilniswagens rond met poëzie op hun flanken. Dichtregels van internationale dichters, van het jaarlijkse Poetry International Festival in Rotterdam, een van de beroemdste ontmoetingsplekken voor dichters en poëzieliefhebbers ter wereld.

De onwaarschijnlijke combinatie van poëzie en afval confronteert mensen iedere dag, in de hele stad met de rijkdom van poëzie. Regels die verwonderen, verbazen, verwarren, tot discussie of desnoods tot ergernis leiden. Regels die verbinden. De Rotterdammers hebben het project inmiddels in hun hart gesloten. Vanaf 19 oktober 2016 kunnen de Frankfurters dat ook. 


VIDEO 'Het gedicht is een bericht'
Eerste dichtregels, dichters en gedichten in Frankfurt (FES)

 
 
 

• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)