nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

6e Poëzieweek in teken van Theater

Peter Verhelst schrijft Poëziegeschenk 2018
This text is only available in Dutch
 

 

De Poëzieweek 2018 vindt plaats van donderdag 25 tot en met woensdag 31 januari. De week staat dit jaar in het teken van het thema Theater, het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal'. Peter Verhelst (1962) heeft volmondig ja gezegd op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2018 het Poëziegeschenk te dichten. Als dichter én theatermaker weet Verhelst als geen ander 'Theater' in gedichten te vangen. ’Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet.’ Verhelst werd als Geschenkdichter voor de Poëzieweek voorafgegaan door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016) en Jules Deelder (2017). De Poëzieweek start op donderdag 25 januari 2018 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag.


Uitstromend/in het pluche van de zaal
Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Strindberg, Ibsen, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Ook in de uitvoeringspraktijk van tegenwoordig lijken beide literaire vormen weer meer naar elkaar toe te groeien. Menig dichter is op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de vierde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.

Peter Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Nu, dertig jaar later, is hij een gevestigd dichter, romancier en als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en maar liefst drie keer de Herman de Coninckprijs. Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en in 2009 de Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal. Zijn laatste bundel is getiteld Koor en wordt uitgegeven door De Bezige Bij. Zijn werk is in veertien talen vertaald.

De Poëzieweek kent ieder jaar vele hoogtepunten, van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, het NK Poetry Slam, de ontknoping van de Turing Gedichtenwedstrijd tot de poëzielessen voor het onderwijs en de spontane poëzieacties op straat en in de trein. Het overzicht van alle activiteiten vind je op poëzieweek.com .

Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Awater, Boek.be, Iedereen Leest Vlaanderen en Nederland, Het Literatuurhuis, het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse Taalunie, de Schrijverscentrale, Poëziecentrum, Poëzieclub, SLAG, Stichting CPNB, Stichting Poetry International, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Taalunie, Turing Foundation, Vlaams Fonds voor de Letteren, VSBfonds en Wintertuin. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

 
 
 

agenda
• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)