nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news
 

Nominaties C. Buddingh'-Prijs 2018

Bowen, Fabias, Tonnard en Van Vlierberghe
This text is only available in Dutch
 

 

Wie schreef hét poëziedebuut van het jaar? De jury van de C. Buddingh’-Prijs 2018 nomineert de debuten van Dean Bowen, Radna Fabias, Elisabeth Tonnard en Arno Van Vlierberghe voor de 30ste C. Buddingh’-Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De jury, bestaande uit Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en Antoine de Kom, kreeg eenentwintig debuutbundels onder ogen. De winnaar van de C. Buddingh’-Prijs 2018 wordt op donderdag 31 mei a.s. bekendgemaakt in 'De Staat van de Poëzie', een speciaal programma op het 49e Poetry International Festival. Al eerder presenteren de genomineerden hun bundels in de tuin van Boekhandel Van Gennep in Rotterdam.

- 21 ingezonden poëziedebuten
- Uitreiking op 31 mei a.s. tijdens 49e Poetry International Festival
- Genomineerden treden 17 mei op in de tuin bij Boekhandel Van Gennep


'De inzendingen voor deze bijzondere 30ste editie getuigen van grote diversiteit en verregaande vernieuwing, een zoektocht naar engagement in talige vorm waarin de kracht van poëzie als ontwrichtend medium duidelijk wordt,' aldus de jury. 'Taalplezier moet het af en toe ontgelden in deze soms cerebrale identiteitspoëzie, die een duidelijke zoektocht naar het 'ik' vormt. Opvallend zijn de kleine uitgeverijen: zij hebben het voortouw genomen in het bewandelen van deze weg van vernieuwing en durven opvallende stemmen uit te geven.'


De genomineerde debuten op een rij:

Bokman van Dean Bowen 
Uitgeverij Jurgen Maas
"een lichaam dat / het tussenin balanceert niet in staat aan de politiek van het bestaan / te ontsnappen" - 'In Bokman wordt het tussenin in een eruptie van registers aanschouwelijk gemaakt. Het levert een lang nazinderende bundel op, die een zeer originele, weerbarstig nieuwe stem vertolkt,' zo oordeelt de jury. Dean Bowen is dichter, performer en psychonaut. Hij publiceerde op de online platforms SampleKanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij de diverse woordkunstpodia in Nederland en België. 
 
Habitus van Radna Fabias 
Uitgeverij Arbeiderspers
"ik krijg / vijf trucs om gokkasten te laten betalen / een simpele manier om geld te  maken / acht manieren om de man thuis te houden waaronder / vier brouwsels voor een strakkere kut" - 'De taal houdt onder schot in Habitus. Met overdonderende kracht sleurt Fabias de lezer mee in een broeierig tussengebied. Een subversieve stem die afkomst, bestemming, lichaam en perspectief te lijf gaat en daarbij zichzelf en de ander niet spaart,' schrijft de jury. Radna Fabias is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende.
 
Voor het ideaal, lees de schaal van Elisabeth Tonnard 
Uitgeverij Het Balanseer
"Ik vaar. Ik vaar. / Alsmaar vaar ik voort." - 'Zo is ook de leeservaring bij deze gedichten. Deze kunstzinnige en conceptuele bundel is een reis langs landschappen en straten, langs kleuren en coniferen, maar vooral langs een taal die je keer op keer wilt herbeleven,' aldus de jury. Elisabeth Tonnard is werkzaam op het terrein van poëzie, fotografie en kunstenaarsboeken. In 2003 gaf ze in eigen beheer Let us go then, you and I uit, gedichten getipp-exed uit een gedicht van T.S. Eliot. Sindsdien maakte ze zo'n veertig kunstenaarsboeken, variërend van een boek dat geheel onzichtbaar is tot een boek dat een draagbaar zwembad vormt. 
 
Vloekschrift van Arno Van Vlierberghe 
Uitgeverij Het Balanseer
"Wie komt in opstand en tegen wat? Een Arno kwam opnieuw met lege handen op de thuisplek toe." - 'Niets is minder waar. Hier hamert een ontegensprekelijke poëzie en dwingt ons tot het besef van wat in groots verzet al doordrenkend dichten is,' aldus de jury. Arno Van Vlierberghe is dichter. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen onder andere in Het Liegend Konijn, nY, Deus Ex Machina, DW B en op Hard//hoofd, Cabaret Wittgenstein en Samplekanon.


Uitreiking en presentatie
De C. Buddingh'-prijs 2018 wordt op 31 mei uitgereikt tijdens 'De Staat van de Poëzie' op het Poetry International Festival. In aanloop op de uitreiking presenteren de dichters hun genomineerde debuten op donderdag 17 mei om 17:00 uur in de gezellige tuin van Boekhandel v/h Van Gennep, aan de Oude Binnenweg in Rotterdam. 

49e Poetry International Festival
Van 29 mei tot en met 3 juni haalt Poetry International een uitgelezen groep poëtische stemmen naar Rotterdam. De festivaldichters van het 49e PIFR zijn jonger dan ooit en mengen zich met hun poëzie in menig actuele maatschappelijke discussie. Of het nou gaat over ecologie en duurzaamheid, racisme, diversiteit en gender of over politiek, waar de waanzin soms regeert, of over maatschappij-ontwrichtend geweld. Amerikaanse dichters als Patricia Lockwood en Danez Smith, de Spaanse Sonia Bueno, de Mexicanen Alí Calderón en Dolores Dorantes of de Russische Maria Stepanova laten het achterste van hun tong zien met strijdbare, uitdagende poëzie. Ze treden tijdens het festival op in interviews, voordrachten en specials.

 
 
 

• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)