nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news

Dit is de jury van de C. Buddingh'-Prijs 2019

Tsead Bruinja, Els Moors en Kila van der Starre
This text is only available in Dutch
 

 

Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-Prijs. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten. De 31e uitreiking van de C. Buddingh'-Prijs vindt plaats op zondag 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival. De uitreiking valt samen met die van De Grote Poëzieprijs 2019.

De jury van de 31e C. Buddingh'-Prijs bestaat uit:

Tsead Bruinja
Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood en publiceerde er sindsdien twaalf, in het Nederlands én het Fries. Zijn meest recente bundel is Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018). Bruinja's bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland. Bruinja is recent aangesteld als Dichter des Vaderlands van Nederland. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Els Moors
Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Van haar hand verschenen ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Bij uitgeverij Het Balanseer verscheen in 2013 de dichtbundel Liederen van een kapseizend paard, een coproductie met Nieuw Amsterdam. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West Vlaanderen. Moors is onder meer docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Sinds 2018 is ze Dichter des Vaderlands van België.

Kila van der Starre
Literatuurwetenschapper en poëziecriticus Kila van der Starre (1988, Cuckfield) rondt aan de Universiteit Utrecht een proefschrift af over 'poëzie buiten het boek', waaronder Instagrampoëzie, Straatpoëzie en poëzietatoeages. Samen met Babette Zijlstra publiceerde ze het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie (2018). Met Jeroen Dera en Sarah Posman stelde ze de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (2016) samen. In het kader van haar PhD richtte ze de crowdsourcingwebsite Straatpoezie.nl op, waarop een inventarisatie wordt gemaakt van alle gedichten die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Meer info: www.kilavanderstarre.com

Deelnemen en inzenden
Voor de C. Buddingh'-Prijs 2019 komen Nederlandstalige poëziedebuten in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 maart 2018 en 28 februari van dit jaar. Bundels kunnen tot en met 28 februari a.s. voor deelname worden aangeboden bij Poetry International, C. Buddingh'-prijs 2019, Westersingel 16, 3014 GN te Rotterdam.

50e Poetry International Festival
Het Poetry International Festival wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Poetry International viert dit gouden jubileum van 13 tot en met 16 juni met een feestelijke festivaleditie in De Doelen, de plek waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond. Als vanzelfsprekend kijken we terug om de hoogtepunten uit het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What happened to the future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag én morgen. In minder dagen beklimmen meer dichters de Poetry-podia. Talent of gearriveerd, de line-up staat voor een uitzonderlijk geluid in vele genres. Als eerste dichters noemen we alvast Jules Deelder, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Rita Dove (VS), Tom Lanoye (België), Raúl Zurita (Chili), Mona Kareem (Koeweit) en Patricia Lockwood (VS). 

 
 
 

• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)