nederlandse taal
english language

Poetry International Web
en/nl
dutch news

 
Shortlist Grote Poëzieprijs 2019 telt drie poëziedebuten
This text is only available in Dutch

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs die op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival zal worden uitgereikt. De juryleden Yra van Dijk en Joost Baars - winnaar van de laatste VSB Poëzieprijs - maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. Ook Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert maken deel uit van de jury. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

150 Bundels voor eerste Grote Poëzieprijs
This text is only available in Dutch

De belangstelling voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs is ver boven verwachting gebleken. Uitgevers en dichters stuurden in totaal 150 bundels in voor deelname. Ten opzichte van de laatste editie van de VSB Poëzieprijs, de voorganger van De Grote Poëzieprijs waarvoor in 2017 precies 79 werken werden ingezonden, is het aantal inzendingen nagenoeg verdubbeld. Daarbij kan worden opgemerkt dat poëziebundels, verschenen over een langere periode – van 1 september 2017 tot en met 31 december 2018 – mee konden doen. Afgemeten aan het grote aantal inzendingen kan hoe dan ook worden geconcludeerd dat er een onverminderd grote behoefte bestaat aan een jaarlijks ijkmoment voor nieuwe Nederlandstalige poëzie.

Jury Grote Poëzieprijs 2019 bekend
This text is only available in Dutch

De jury van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs bestaat uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,- en wordt op 16 juni 2019 voor het eerst uitgereikt tijdens het 50ste Poetry International Festival Rotterdam. Op 6 februari a.s. maakt de jury de nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2019 bekend tijdens de ontknoping van de 10e Turing Gedichtenwedstijd in de Rode Hoed in Amsterdam. De jury is aangesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die samen met School der Poëzie en Poetry International de prijs organiseert.

'Nachtboot' van Maria Barnas

'Stalker' van Joost Decorte

'Habitus' van Radna Fabias

'Het woedeboek' van Roelof ten Napel

'Genadeklap' van Willem Jan Otten

'Onze kinderjaren' van Xavier Roelens

Longlist Grote Poëzieprijs en Jongeren Longlist

 

DE GROTE POËZIEPRIJS 2019
• All editions
• All activities
 

facebook (nl)
twitter (nl)
newsletter (nl)

facebook (int)
twitter (int)
newsletter (int)